Az Alkalmazott Oktatástan blogja szülőknek

Tudáskulcs blog

Tudáskulcs blog

Lényegtelen információk és kulcsadatok a tankönyvben

2017. november 23. - Alkalmazott Oktatástan

lenyegtelen_informaciok.jpg

Van egy adat, amelynek a hiányában a tanulás elég felesleges és kilátástalan tud lenni.

Amelyet ha nem veszünk figyelembe, a tanulás egyszerűen végeláthatatlan és idegőrlő és alkalmazhatatlan lesz.

Ez pedig a Kulcsadat elve.

Mit is jelent ez?

"Nem minden adat ugyanannyira fontos, mint minden más adat. Némely adat hasznosabb a többinél, és bizonyos adatok teljesen értéktelenek.

Ha a tények „tengerére” tekintünk, úgy tűnhet, hogy a tenger minden cseppje ugyanolyan, mint az összes többi csepp. Azonban mivel néhány vízcsepp óriási jelentőségű lehet, meg kell keresnünk a kulcsfontosságú adatokat – azokat a vízcseppeket az óceán közepén, amelyek a kulcsfontosságú vízcseppek."
(L. Ron Hubbard: A tanulás alapvető kézikönyve)

Ez elég egyértelmű, nem igaz?

Hogyan alkalmazható ez a tanulásban?

Sajnos, a jelenlegi iskolai tananyagok nem a legideálisabb módon épülnek fel, és maga az oktatási rendszer sem feltétlenül arra épül, hogy használható, létfontosságú adatokat adjon a tanulóknak. Sőt, a vizsgákon is rendre olyan adatokat kérnek a diákoktól, amelyek nem igazán fontosak, vagy akár teljesen lényegtelenek.

Ha gyors megértést és alkalmazható tudást szeretnél elérni, akkor a tanulásnál foglalkozz a kulcsadatokkal! Ezek alapos megértésére helyezzük a hangsúlyt! És mindig értékeljük ki a fenti adat alapján azokat az információkat, amelyeket a tananyagban találunk.

Ha minden egyes kis adatot sorra megpróbálunk bemagolni az adott tankönyvben, mert mindent ugyanolyan értékűnek tekintünk, akkor bizony nagyon sikertelenné tudunk válni a tanulásban, nagyon hosszú folyamat lesz, és mellette jókora stresszforrás.

Tanuljunk okosan! :)

Ajánljuk figyelmedbe tanulásmódszertani tanfolyamainkat:
https://www.alkalmazottoktatastan.hu/tanfolyamok

Szeretettel,
az Alkalmazott Oktatástan
munkatársai

A bejegyzés trackback címe:

https://tudaskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr1413356557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása