Az Alkalmazott Oktatástan blogja szülőknek

Tudáskulcs blog

Tudáskulcs blog

Az édesanyák beszűkülése a szülés utáni években

2018. március 23. - Alkalmazott Oktatástan

nok_beszukulese_szules_utani_evekben.jpeg

Amikor az ember szülővé válik, akkor megéli a teremtés legtermészetesebb örömét és csodáját is egyben. És ez az állapot innentől tart, ameddig a szülő szülő, és a folyamat hatalmas felelősséggel jár, akár akarjuk, akár nem.

De bármennyire is csodás az az állapot, hogy szülők vagyunk, nem minden esetben kezdődik örömekkel, és ez tény. Sokan vannak, akik megélik a szülés utáni depressziót, vagy olyan félelmeket élnek át a gyerekvállalással járó felelősséggel kapcsolatban, amiről korábban sosem hitték, hogy létezik.

Maga a szülés folyamata traumatikus élmény lehet az anya számára, de a gyermeknek is az, hiszen nagy fájdalommal jár. Ez a fájdalom pedig nemkívánatos lelki állapotokat is képes bekapcsolni, mint depresszió, félelmek, érthetetlen érzelmek. Ez azonban kezelhető, vagy egy szakembert kell felkeresni, vagy egy jó barátnőt, akinek lehet mesélni az átélt élményekről, mert ez enyhülést hozhat.

Mivel eleinte a szülői feladatok egyrészt fizikai, másrészt mentális megterheléssel is járnak: éjszakázás, cipekedés a babakocsival, emelgetés, és óriási szeretet a gyermek felé, előfordul mint probléma, hogy az anya elfeledkezve a férjéről csak a gyermeke vagy gyermekei felé fordul. Ez egy ideig természetes állapot, de nem szabad megmaradni benne, mert a család széthullását okozhatja.

A gyermek fontos tényező az életünkben, és azért vállaltunk felelősséget, hogy elindítsuk őt az élet útján, menedéket és bölcsességet, okosságot, erkölcsösséget adjunk neki, de nem lehet fontosabb nálunk, a szülőknél. Ha a férj-feleség között nincs meg a harmónia, és a közös teremtés, akkor az egész család elvész.

A válások nagy százalékban azért következnek be, mert a nő elfordul a párjától, és az idejének minden részét a gyerekre fordítja. Meg kell találni ebben is azt a középutat, ami mindenkinek megfelelő.

Nyilván a férj részéről is türelemre és kitartó szeretetre van szükség ahhoz, hogy túljussanak az esetlegesen felmerülő érzelmi válságokon.

Ezen kívül vannak anyák, akik arra panaszkodnak, hogy a négy fal közé vannak szorulva, és egyre szűkebb a tér számukra, és elkezdik megtapasztalni azt a jelenséget is, hogy elveszítik a szókincsüket, lemaradnak a világ dolgairól. Amennyiben valaki képes ezt érzékelni, arra is biztosan képes, hogy változtasson. Remek lehetőségek vannak ma már mindenfelé, hogy nyissunk a világra a babával vagy a kicsi gyerekkel együtt.

Mentális szempontból elengedhetetlen, hogy folyamatosan fenntartsuk szellemi frissességünket, tanuljunk, művelődjünk, kikapcsolódjunk, új dolgokat ismerjünk meg.

Maga a tanulás és hobbi olyan feltöltődést tud adni, hogy bármilyen érzelmi hullámon vagy lelki problémán képes átsegíteni.

Szeretettel,
Henczel Edit, kétgyermekes édesanya
Alkalmazott Oktatástan

A bejegyzés trackback címe:

https://tudaskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr2013774324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kismamarelax · http://kismamarelax.com 2018.04.09. 11:37:31

A szülés utáni depresszió kialakulását nagy mértékben csökkenti a kismama relaxációs tanfolyam, mely nemcsak a depressziót, hanem sok egyéb problémára, mint például a kialvatlanságra is megoldást nyújt. A párkapcsolati problémák kialakulása is megelőzhető!
süti beállítások módosítása