Az Alkalmazott Oktatástan blogja szülőknek

Tudáskulcs blog

Tudáskulcs blog

Munkavállalók helyett robotok?

2018. január 17. - Alkalmazott Oktatástan

munkavallalok_helyett_robotok.jpg

Érdekes cikket olvastam a minap. Kicsit politikai színezettel azt fejtette ki, hogy a munkavállalók egy jó részének helyét a közeli jövőben robotok fogják átvenni.

Első olvasatra sci-finek tűnhet, de gondoljunk csak bele. Londonban például a metrók és a buszok már plasztikkártyás rendszerrel működnek jó néhány éve, így ott már nincs szükség ellenőrökre. Így nagyon sok ember munkáját váltotta fel egy berendezés.

De térjünk vissza Magyarországra. A Budapesten néhány éve üzembe helyezett 4-es metró már vezető nélkül, automatikusan működik, „kiváltva” így nem egy sofőrt.

Úgy tűnik, a világ afelé tart, hogy a monoton, egyszerűbb vagy épp kevés szaktudást igénylő munkaköröket gépekkel, robotokkal helyettesítik.

Ezzel nincs is semmilyen probléma, hiszen egy robot adott esetben precízebb, mint egy ember, az emberek pedig inkább tudnak kreatív feladatokat végezni, amelyekre egy gép nem képes.

Lehet ezt valamiféle sötét korszaknak tekinteni, ahol is számtalan ember elveszíti a munkáját. De attól még, hogy szomorúan tekintünk rá, nem fog változni. Sajnos, fel kell dolgoznunk, hogy akár tetszik, akár nem, ebbe az irányba haladunk, ez lesz a jövő.

Mit hoz ez magával?

Először is azt hozza magával, hogy olyan emberekre lesz szükség, akik értenek ezen elektronikus berendezések működtetéséhez, karbantartásához, programozásához illetve megalkotásához.

Egyre fontosabb szakma lesz az informatika, a programozás, majd a robotika. Lassan már-már gyakorlatilag nem tudunk majd megfelelő életszínvonalon élni, ha nincsenek legalább alapszintű informatikai ismereteink.

Ezen felül számos olyan ember, aki ezekben a szakmákban dolgozott, kényszerül majd arra, hogy elhagyja a szakterületét.

Mit tehetünk?

Mivel a világ ilyen szinten fejlődik, vele együtt kell fejlődni nekünk magunknak is!

Először is hajlandónak kell lennünk tanulni, változtatni, új szakismereteket elsajátítani, vagy akár adott esetben egy teljesen új szakmát kitanulni.

Ezután pedig – miután a hajlandóságunk megvan –, képesnek kell lennünk mindezekre.

Ennek alapja a tanulási képesség.

El kell fogadnunk, hogy ha nem vagyunk hajlandóak és képesek tanulni, akkor nem lesz jövőnk, vagy pedig kínszenvedés lesz. Lehet, hogy elveszítjük a munkánkat (átveszik azt képzettebb kollégák, akár pályakezdők vagy pedig gépek), lehet, hogy alacsonyabb életszínvonalon kell majd élnünk vagy bizonyos területeken másokra leszünk utalva. Ezt pedig egyikünk sem szeretné.

Hogyan kell tanulni?

Számos felnőtt (akár fiatal, akár idősebb) nem szeret tanulni, mivel nem tudja, hogyan kell! A tanulást egy unalmas, szenvedős tevékenységnek tartják, ahol hasztalan információk tömkelegét kell bemagolni.

Ez nem tanulás!!!

A tanulás az, amikor a hétköznapi életben vagy a szakterületeden használható értékes tudás birtokába kerülsz oly módon, hogy az érdekes és valamilyen szinten, de mindenképpen élvezetes.

Gyere el tanulás-módszertani tanfolyamunkra!

Tovább a részletekre»

Szeretettel,
Alkalmazott Oktatástan

A bejegyzés trackback címe:

https://tudaskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr9313581821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása