Az Alkalmazott Oktatástan blogja szülőknek

Tudáskulcs blog

Tudáskulcs blog

Te is így használod az okostelefonod? Gondold át!

2019. január 25. - Alkalmazott Oktatástan

okostelefon_buta_hasznalata.jpeg

A minap kolléganőnk egy érdekes-szomorú esetről számolt be, amelyet a villamoson tapasztalt.

Felszállt a járműre anyuka, apuka és kb. negyedikes kisfiuk. Leültek mind a hárman, majd a szülők szinte egyszerre elővették a telefonjaikat, és innentől se kép, se hang.

A gyermekük próbált kommunikációba kerülni velük, kezdte mesélni, hogy mi volt az iskolában, de semmi reakció. Próbálkozott, szeretett volna kapcsolatba kerülni velük többször is, de semmi. Még egy „ühüm” sem. Ez így ment kb. 20 percig, amíg le nem szálltak a villamosról. Illetve egyszer az apa szólt az anyához, akkor is egy facebook-os posztot mutatott neki.

Kolléganőnk számára kívülállóként borzasztó volt nézni ezt a nagyfokú érdektelenséget a saját gyermekük iránt, illetve azt, hogy az okostelefon „buta” használata hogyan keseríti meg a család életét.

Példamutatás

Közhely, de nagy eséllyel az a gyerek, aki könyveket lát a szüleinél, testvéreinél, az olvasni fog. Amelyik gyerek azt látja, hogy a szülei tanulnak, ő is azt fogja leszűrni, hogy a tanulás az élet része. Amelyik gyermek azt látja, hogy anya és apa udvariasak és tiszteletteljesen beszélnek egymással, esélyes, hogy ő is hasonlóan fog viszonyulni hozzájuk és másokhoz.

Sajnos a negatív példa is példa. Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk (később) ne beszélgessen velünk, hanem magába fordulva telefonozzon, akkor nyugodtan kövessük a fenti történetbeli szülők mintáját. Ha viszont azt szeretnénk, hogy elmesélje, mi történt vele, hogy ha kérdése és bizonytalansága van az életben, hozzánk forduljon, esetleg „öregkorunkra” se felejtsen el minket, akkor ez nagyon nem jó irány!

Hogyan tudjuk megfelelően használni a telefonunkat?

Akkor használjuk, amikor szükség van rá. Persze az ember unalmában hajlamos böngészni a neten vagy görgetni a Facebookot, Instagramot stb. De ne használjuk a telefont unaloműzőként!

Ne használjuk a telefonunkat, ha épp beszélgetünk valakivel. Addig tegyük le vagy el a táskába, zsebbe. Ha sürgős, akkor jelezzük az illetőnek, hogy ezt még gyorsan megírjuk/elintézzük, és utána tudunk rá figyelni.

Telefonfüggőség

telefon_fuggoseg.jpeg

Sokan legyintenek arra, hogy ők bizony nincsenek rászokva a cigire, a kávéra, csokira vagy épp az okostelefonjukra. A telefon ugyanúgy függőséget okoz, mint a felsoroltak.

Hogyan tudunk meggyőződni  arról, hogy nem vagyunk ezekre a dolgokra rászorulva?

Teszteljük le! Tűzzünk ki 3 napot (mondjuk ma, holnap és holnapután), és ne használjuk a telefont semmire. Kivételt tehetünk természetesen, ha hívnak minket, vagy mi indítunk hívást konkrét céllal, esetleg beállítunk egy emlékeztetőt vagy este egy ébresztőt. De az elkövetkező napokban egyszer se nézzünk rá, vegyük elő „csak úgy”, nézzük meg rajta, hogy kaptunk-e üzenetet, görgessük végig a Facebookot stb.

Ha ez könnyen megy, és nem is gondolunk rá, akkor nem vagyunk függők. Ha viszont nem megy, és folyamatosan, hosszabb-rövidebb idő elteltével eszünkbe jut, már-már késztetést érez a kezünk, hogy benyúlva a táskába, zsebbe előkapja… nos, akkor érdemes elgondolkodni.

Mit akarunk pótolni a céltalan telefonos böngészéssel?

Ha ráébredtünk, hogy függők vagyunk, gondolkodjunk el azon, hogy mit is akarunk pótolni a – gyakorlatilag céltalan – telefonozással.

Unatkozunk? Várakozunk? Nincs kedvünk valamilyen feladathoz? Problémánk van, amire még csak nem is szeretnénk rágondolni? Valami más?

Ha unatkozunk, próbáljunk egy kicsit csak úgy „lenni”. Nézzünk körül, figyeljük meg az embereket, a tárgyakat, a minket körülvevő világot. Nem kell mindig „csinálni” valamit. Néha a legpraktikusabb dolog, ha egyszerűen csak kinézünk a fejünkből és megpróbálunk egy kicsit a „jelen időbe” érkezni. Akár még érdekes dolgokat is észrevehetünk, amelyek addig elkerülték a figyelmünket.

Próbáljunk meg beszélgetni másokkal: a párunkkal, a gyerekkel, szülővel, szomszéddal, kollégával vagy egy eladóval vagy akinél épp ügyet intézünk... Próbáljuk meg észrevenni a másikat.

Ha tudjuk, hogy hosszú út előtt állunk vagy várakoznunk kell majd, készüljünk fel pl. egy könyvvel.

Ha valamilyen feladatot szeretnénk elkerülni, akkor sokkal rosszabb módszer az, ha telefonozással elütjük az időt. Sokkal jobb, ha megcsináljuk minél hamarabb, majd felszabadult lelkiismerettel tudjuk tenni tovább a dolgunkat.

Ha pedig problémánk van, használjuk arra inkább a telefont, hogy megoldást találjunk rá. Hívjuk fel a barátunkat vagy bárkit, aki segíthet abban a dologban. Vagy keressük meg személyesen, esetleg keressünk rá a neten, hogy milyen megoldások léteznek.

Trükkök a leszokáshoz

okostelefon.jpg

A dolog lényege, hogy ki kell ütnünk egy megszokást. Álljon itt néhány tipp ehhez:

  1. Iktassunk be konkrét időpontokat, amikor netezünk. Ne legyen folyamatos kapcsolattartás. Kapcsoljuk ki az értesítőket, lépjünk ki alkalmazásokból. Ha újra és újra be kell írni a felhasználónevünket és jelszavunkat, már önmagában kevésbé lesz kedvünk a telefont elővenni. Tűzzük ki, hogy hazaérve és megvacsorázva egy fél órát arra szánunk, hogy megválaszoljuk az üzeneteket. Majd ha készen van, kapcsoljuk ki gépet vagy a telefonon az internetet.

  2. Iktassunk be telefonmentes időszakot a nap során. Kapcsoljuk ki a netet, némítsuk le a telefont. Ha úgy érezzük, hogy biztonságosabb, ha elérhetnek minket (pl. gyerek vagy más családtag), akkor csak a netet kapcsoljuk ki. A fontos és sürgős dolgokat általában nem emailben vagy chat üzenetben küldik az emberek, hanem felhívják az illetőt vagy SMS-t küldenek.

  3. Használjunk ébresztőórát, a telefont pedig tegyük ki éjszakára a hálószobából. Ne legyen késztetésünk reggel rögtön álmosan nézegetni.

  4. Lehetőleg soha nem böngésszünk a telefonon úgy, hogy éhesek vagy fáradtak vagyunk. Ha az ember testileg nincs a topon, könnyebben „beszippanthatja” a képernyő vagy az információáradat.

  5. Sportoljunk, iktassunk be az életünkbe edzést vagy más sporttevékenységet, mozgást. Akár sétát. De ne vigyük be a telefonunkat az edzőterembe, ha pedig lemegyünk és teszünk egy egészséges sétát (pláne ha nem egyedül), hagyjuk otthon a telefont.

Barátsággal,
Alkalmazott Oktatástan

A bejegyzés trackback címe:

https://tudaskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr5314588522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása