Az Alkalmazott Oktatástan blogja szülőknek

Tudáskulcs blog

Tudáskulcs blog

Hogyan lehet jobb az idei évünk, mint a tavalyi?

2018. január 05. - Alkalmazott Oktatástan

b-u-e-k.jpg

Ahány ember, annyiféleképpen tekint az új évre. Vannak, akik számára az évkezdés csak egy ugyanolyan nap, mint a többi. Mások jobb dolgokban reménykednek. Megint mások komoly fogadalmakat tesznek. És vannak, akik eltökélten nekilátnak a munkának már az év első napján.

Egy dologban a többség egyetért: szeretnénk, ha az idei év jobb lenne, mint a tavalyi.

„Köszöntsük az új évet, mint egy új lehetőséget arra, hogy jól csináljuk.” – Oprah Winfrey

De hogyan lehetne a 2018 sikeresebb, mint a 2017 volt? Hogyan tudnánk idén jobban csinálni, mint tavaly? Mi az egész titka?

A tudás.

Hogyan szerezhető tudás?

Tanulással.

Sajnos, az a tapasztalat, hogy számtalan felnőtt ember egyáltalán nem tanul, egyáltalán nem fejlődik. Legyen fiatal vagy idősebb. Teszik ezt úgy, hogy egy olyan világban élnek, ami folyamatosan változik, fejlődik.

Ma már nem lehet ugyanazzal a tudással boldogulni, mint amivel 20 évvel, de akár csak 10 évvel ezelőtt (legalábbis elég nehézkes vagy elég kevés helyen). Sőt, lehet, már a 3 évvel ezelőtti információink is elavultak egyes szakterületeken.

Csak akkor lehetsz igazán sikeres, csak akkor tudsz együtt fejlődni a világgal, ha tanulsz.

Hogyan lehet tanulni?

1. Olvass könyveket.

Akár szakmai könyveket, akár önfejlesztő könyveket. Bármit, ami elővisz. De vannak olyan regények is, amelyekből lehet tanulni, fejlődni, nem csupán a szórakoztatást szolgálják.

2. Olvass cikkeket, írásokat.

A neten számtalan tananyag megtalálható. Sokan írnak blogokat akár hivatalosan, akár csak „jófejségből”, és osztják meg tapasztalataikat a lehető legkülönfélébb területeken.

3. Hallgass CD-ket, hanganyagokat.

4. Nézz videókat.

Ugyanez jellemző a videókra is. Rengeteg videóanyag érhető el az interneten ingyenes és fizetős formában. Kezdve a motivációs anyagoktól, folytatva a hétköznapokban hasznosítható tudást tartalmazóktól egészen a speciális területekig.

5. Járj el szakmai előadásokra, továbbképzésekre, szemináriumokra, tanfolyamokra.

Ezek egy része már online formában is elérhető.

6. Beszélgess olyanokkal, akik bizonyos dolgokban jobbak, mint Te.

Ez lehet egy profi a szakmánkban, de ha például nem olyan jó a házasságunk, ez lehet egy barátunk, aki boldog házasságban él. Beszélgessünk vele, kérdezzük ki őt a sikeres tevékenységeikről, figyeljük meg, mit hogyan csinál. Kérjünk tőle tanácsot, javaslatokat.

7. Figyelj, tanulmányozz.

Tanulni nem csak úgy lehet, hogy elolvasol egy könyvet vagy tanfolyamra jársz. Azáltal, hogy nyitva tartjuk a szemünket és fülünket, mi magunk is levonhatunk következtetéseket.

8. Értékelj ki.

Itt az új év, itt az idő arra, hogy kiértékeljük, mit csináltunk jól tavaly és mit nem, és félretegyük azt, ami nem vitt előre, és erősítsük azt, ami igen. Mert ez is tanulás!

A fentiek fényében sikerekben és tudásban gazdag új esztendőt kívánunk!

Szeretettel,
az Alkalmazott Oktatástan
munkatársai

A bejegyzés trackback címe:

https://tudaskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr8313552063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása