Az Alkalmazott Oktatástan blogja szülőknek

Tudáskulcs blog

Tudáskulcs blog

Akár magamnak is érdekessé tudom varázsolni a tananyagot?

2018. szeptember 12. - Alkalmazott Oktatástan

unalmas-tanulas.jpg

Sajnos, az egyik legszokványosabb dolog az, hogy a gyerek unja az órákat. Nem érdekes a tananyag, nem éppen izgalmas a tanári magyarázat, száraz a tankönyv.

Sajnos, az oktatási rendszert magát vagy az adott pedagógus módszerét nem tudjuk egyik pillanatról a másikra megváltoztatni. De mi magunk, szülőként a gyerekkel együtt tudunk tenni azért, hogy ne legyen unalom az iskolába járás, a házi feladat és egyáltalán maga a tanulás.

Miért unalmas egy óra vagy egy tankönyv?

Néhány elgondolkodtató kérdés: unalmas lenne egy történelem óra, amelyen elmennénk egy olyan házba, amelyben korhű ruhák, ételek és használati tárgyak vannak? Felpróbálhatnánk a ruhákat, megkóstolhatnánk az ételeket, korabeli szavakat, kifejezéseket sajátítanánk el. Vagy unalmas lenne egy olyan helyzet, amikor egy háborús korszakot nem a tanfolyamteremben a történelmi atlasz előtt, hanem egy bunkerben tanulnánk? Ahol saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg, milyen az, amikor az ember időt tölt egy hűvös, föld alatti helyen, miközben fent zajlik a légitámadás. Ahol felpróbálhatunk egy gázmaszkot, végigfekhetünk egy összecsukható vaságyon vagy megérezhetjük egy gépfegyvert súlyát.

Vajon könnyebben megmaradnának az így kapott információk? Vajon a gyerekek ülnének egy sarokban a falnak dőlve és majd’ megszakadnának az unalomtól?

korhu_ruhak.jpg

Valljuk meg, ez nem valószínű. :)

Azért lesz unalmas egy óra vagy egy tankönyv, mert nincs ott előttünk az az igazi dolog, amelyről tanulunk. Ezt szakszóval úgy hívjuk, hogy nincs meg nekünk az oktatott tárgy tömege.

„Ha autókról tanulnál, akkor úgy lenne tömeged az autóról, hogy odamennél egy igazi autóhoz, megnéznéd és megérintenéd.

Ha állatokról olvasnál, akkor úgy lenne tömeged az állatokról, hogy elmennél egy állatkertbe vagy egy olyan házhoz, ahol tartanak állatokat.”

(Hogyan tanuld meg? c. könyv)

Ha gyermeked vagy épp te magad úgy tanulsz valamiről hosszasan, hogy nincs jelen tömeg, vagyis nincs ott az adott tárgy, akkor nem fogod magad éppen jól érezni! Erre mondjuk azt, hogy az óra unalmas és a tananyag száraz.

Szó szerint unatkozni fogsz majd!

Igen, de sajnos a mai oktatási rendszerünk sokszor nem teszi lehetővé, hogy izgalmas feladatok, túrák, múzeumi látogatások és játékok segítségével érdekessé tegyék a gyerekek számára az ismeretek átadását. Sokszor maguk a pedagógusok sem tudják ezt, vagy nem tartják fontosnak, esetleg idő híján csak végigdarálják az anyagot. A gyerek pedig kénytelen túlélni valahogy az órát. Végül pedig a szülőre hárul a feladat, hogy tud-e segíteni neki (akár maga, akár magántanár bevonásával) vagy sem.

Mit tehetünk akkor, ha nem elérhető az adott tárgy, amiről a gyerek tanul? Hogyan pótolhatjuk a valódi dolgokat? Hogyan érhetjük el, hogy a gyermek lelkesebb, érdeklődőbb legyen azzal kapcsolatban?

rajz.jpg

Használjuk a következőket:

  • fényképek, képek
  • videó
  • rajz
  • gyurma
  • egyéb, helyettesítő tárgyak, figurák stb.

Nem véletlen, hogy sok diák rajzolgat, amikor unatkozik, nem igaz? :)

Amikor gyermekünk tanul egy adott tananyagot, vagy házi feladatot csinál, mutassunk neki tömeget! Vegyük rá, hogy ő maga keressen hozzá!

Hol találunk tömeget?

  • képek: Google Képek menüpont, könyvek, (szak)magazinok
  • videók: Google Videók menüpont, Youtube, DVD/blu-ray, TV filmek
  • rajz: vedd rá gyermeked, hogy rajzolja le, amit tanul (ez kisebbeknél akár külön kellemes program lehet)
  • gyurma: vedd rá, hogy gyurmázza ki, ami tanul, formázza meg lehetőség szerint minél nagyobb figurákkal

Hogyan tudod ezt jól csinálni? Egyáltalán miről is van szó pontosan? Hogyan tudja ezt gyermeked saját maga megtenni?

 „Nekem a tanári magyarázat az iskolában sokszor unalmas volt / kevés volt és ez a tanfolyam segített abban, hogy akár magamnak is érdekessé tudom varázsolni a tananyagot.”
(Pál Balázs, Hogyan tanuld meg?)

Küldd el a Hogyan tanuld meg tanfolyamunkra, hogy megtanulja! :) Hogy akár saját maga számára is érdekessé tudja tenni a tananyagot!

Ezen felül használd a fentieket! De ne hidd el, hogy így van! Tegyél egy próbát! Figyeld meg, hogy milyen az, amikor gyermeked úgy tanul, hogy folyamatosan mellette vannak az anyagról szóló fényképek, videók, rajzol és/vagy gyurmázik.

Ismerkedj meg a tanfolyammal»

Alkalmazott Oktatástan

A bejegyzés trackback címe:

https://tudaskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr1914236567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása