Az Alkalmazott Oktatástan blogja szülőknek

Tudáskulcs blog

Tudáskulcs blog

Indítsuk kevesebb hulladékkal az idei tanévet!

2018. szeptember 04. - Alkalmazott Oktatástan

kornyezetvedelem.jpeg

Környezetvédelem, újrahasznosítás, fenntartható fejlődés... Az elmúlt időben egyre inkább előkerülő témák, egyre inkább égetőbb az, hogy foglalkozzunk velük.

A Gardenista egyik friss cikkében komolyan bírálja a jelenlegi iskolarendszert és szokásokat, egyenesen környezeti katasztrófának nevezi az egyes iskolai tanéveket. Amiben – lássuk be – teljesen igaza is van. Sajnos, ez nem csak Magyarországon, hanem világszerte probléma.

Miről is van szó?

„Az iskolák csak úgy ontják magukból a hulladékot” – írja a cikk. „Minden egyes tanév egy ökológiai katasztrófa. Az iskolákban felhasznált írólapok, füzetek és könyvek előállításához több millió fát kell kivágni, majd ezekből napi több milliárd tonna hulladék keletkezik világszerte. Majd jönnek a golyóstollak, a ceruzák, a filcek, a radírok, az iskolatáskák, az uzsonnászacskók és műanyag poharak a büfében, és már bele is fulladtunk az oktatási szeméttengerbe.”

És ehhez még hozzáadódik a gyerekek autóval történő iskolába vitele, a rengeteg papír alapú dolgozat, beadandó, házi feladat, feladatlapok – és még sorolhatnánk.

Számos iskolában még nem vált szokássá a szelektív gyűjtés sem.

Sőt, menjünk tovább. A napokban egy hölgy tette fel a Facebook-ra, hogy a gyermeke iskolájában „műanyag borítót kérnek a füzetekre”.

Mit tudunk tenni mi magunk ennek érdekében?

Azzal sokan egyetértünk, hogy már nem mehetünk el mellette, nem hagyhatjuk a megoldást az állam vagy a cégek környezetvédelmi szakembereire. Nekünk magunknak, magánembereknek (tanároknak, szülőknek és diákoknak) is tennünk kell érte.

Mert így tudunk változást elérni. Soha ne becsüljük le azt, amit egyes emberként, egyes családként tenni tudunk. A jó példamutatásról nem is beszélve.

Összeszedtük a teljességi igénye nélkül, hogy mit tud tenni egy tanár és egy szülő annak érdekében, hogy változás szülessen, és ne legyen „ökológiai katasztrófa” minden egyes tanév.

Ha tanár vagy:

- Mindenekelőtt te magad mutass példát. Gyűjtsd szelektíven a hulladékot, igyekezz minimális műanyagot használni, szerezz be textilszalvétát stb.
- Ha még nincs, szerezz be az osztályterembe szelektív hulladékgyűjtőket, és vedd rá tanítványaid, hogy használják ezeket.
- Vedd rá a szülőket, hogy tanítványaid ne műanyag flakonokat hozzanak magukkal vagy vásároljanak, hanem szerezzenek be kulacsot.
- Tarts osztályfőnöki órát, ahol beszélj erről tanítványaidnak.
- Ahol csak lehetőséged van rá, használj elektronikus eszközöket a papír helyett. Fogadd el a beadandókat emailben.
- Utasítsd vissza a felesleges nyomtatást.
- Használj fel újra lapokat, nyomtass a hátoldalukra is. Ha máshol (pl. egy másik osztályban) is hasznosítható, ne dobd ki őket.
- Ne kérj műanyag borítást tanítványaid füzeteire.
- Ha nem teltek be, folytassátok a már megkezdett füzeteket a következő tanévben is.
- Bátorítsd a szülőket, tanítványaid, hogy szerezzenek be újrahasznosított tanszereket (táskát, tolltartót, tollakat, füzeteket).
- Vedd rá a szülőket, gyerekeket, hogy a már nem használt tankönyveket és tanszereket adják le, ne pedig kidobják.
- Szervezd meg, hogy amennyiben ugyanazokat a tankönyveket használták tavaly is osztályok, hozzák be azokat a te osztályodnak. Ez egyben költséghatékony is.
- Vedd rá a gyerekeket arra, hogy a nem használt tanszereiket, ruháikat adományozzák a szegényebb gyermekek számára.
- Igyekezz újrahasznosított, környezetkímélő eszközöket használni a tanórán és a mindennapokban egyaránt.
- Tájékoztasd a szülőket és a kollégákat a lehetőségekről.
- Dicsérd meg, tüntesd ki azokat a tanulókat, akik környezettudatosan élik mindennapjaikat.

Ha szülő vagy:

- A fentieken kívül neveld környezettudatosságra gyermeked.
- Mutass példát a mindennapokban.
- Lehetőségeidhez mérten tegyél be olyan változtatásokat, amelyekkel kevesebb hulladékot termelsz. Néhány példa: papír helyett textilszalvéta, műanyag flakon helyett kulacs, nejlon uzsonnazacskó helyett textil. A hulladékmentes.hu weboldalon sok jó ötletet és inspirációt kaphatsz.

Ha mihamarabb nem változtatunk irányt, oda lyukadunk ki, ahová tartunk."
(Irwin Corey)

Változtassunk azért, hogy egy jobb világ és egy élhetőbb jövő felé tartsunk! :)

Alkalmazott Oktatástan

A bejegyzés trackback címe:

https://tudaskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr9514221801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása