Az Alkalmazott Oktatástan blogja szülőknek

Tudáskulcs blog

Tudáskulcs blog

Tiltsuk vagy engedjük a gyereknek a mobilhasználatot?

Mit javasol Bernard Percy gyereknevelési konzultáns?

2018. április 23. - Alkalmazott Oktatástan

mobiltelefon_gyerekeknek.jpeg

Újra és újra felmerülő téma, hogy kell-e a gyermeknek mobiltelefon, okostelefon vagy sem.

Akik ellene érvelnek, ők azt vallják, hogy káros hatással van a gyermekre, tinire, egész nap csak a telefonját „nyomkodja”, nincs is kommunikációban a világgal. Addig jó, míg nincs neki.

Akik mellette érvelnek, látják ennek a pozitív oldalát és számos előnyét is.

Bernard Percy, szülő, pedagógus és ismert előadó az arany középutat javasolja arra a kérdésre, hogy kell-e tiltani a gyerekek mobilhasználatát:

Nem, nem kellene tiltani nekik, ezek bizony nagy értékei korunk világának! Amire viszont szükség van, az a megértés és a kellő egyensúly megerősítése a számítógép, okostelefon-használat és az egyéb viszonyítási, kapcsolattartási és információszerzési módok között. Ez nem egy „vagy ez vagy az” világ a technológiahasználat tekintetében, hanem egy „ez is az is” világ.

Hogyan álljunk neki ennek az egész témának? Néhány támpont azoknak, akiknek épp aktuális a téma:

1. Először is, tisztázzuk, hogy hagyományos vagy okostelefon a célravezetőbb. Ha csak annyi lenne a célja egy telefonnak, hogy a gyermek bármikor elérjen minket, amikor szüksége van rá (vészhelyzet vagy valamilyen probléma esetén), vagy hogy mi elérjük őt, ha arról van szó, akkor ahhoz teljes mértékben elegendő egy hagyományos, internetkapcsolat nélküli mobiltelefon. Ennek kiemelt előnye, hogy messze tovább bírja egy feltöltéssel, mint okos társaik.

2. Ha a gyermek (kiskamasz) az, aki kezdeményezné a mobilvásárlást, mindenképpen tudjuk meg tőle, hogy milyen céllal szeretné azt, mik lennének az igényei. Például ha csak zenehallgatás miatt szeretné, arra vannak más, kiváló eszközök is (MP3 lejátszó, IPod). Ha csak azért, mert „már mindenkinek van”, az egy egészen más megközelítést kíván.

3. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy vajon mennyire képes a gyermekünk arra, hogy egy viszonylag értékes eszközt megfelelő módon használjon, illetve karbantartson. Elég érett-e már erre? Milyen állapotban vannak a már meglévő eszközei, tárgyai?

4. Ha úgy döntünk, hogy mobiltelefont vásárlunk a számára, kezdjük egy egyszerűbb, könnyen használható és olcsóbb készülékkel.

5. Mindennél fontosabb, hogy legyünk kommunikációban a gyermekkel! Üljünk le vele és beszéljük át az egész témát, kérjük ki az ő véleményét, meglátásait, és a döntést együtt, egyetértésben hozzuk meg.

 

Szeretettel:
Alkalmazott Oktatástan

A bejegyzés trackback címe:

https://tudaskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr3313857504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása