Az Alkalmazott Oktatástan blogja szülőknek

Tudáskulcs blog

Tudáskulcs blog

Hogy jön össze a tanulás a küszöbön álló 4. ipari forradalommal?

2019. november 27. - Alkalmazott Oktatástan

4-ipari-forradalom.jpg

Napjainkban már napi szintű téma, hogy megérkeztünk az úgynevezett 4. ipari forradalom* korszakába. Egyáltalán nem szeretünk sötét jövőt festeni vagy rémhíreket kelteni. Viszont elkerülhetetlenül megyünk egy olyan irányba, amely bizonyos rétegnek kedvezni fog, bizonyos rétegnek pedig nagyon nem.

Miről is van szó?

Egyre kevesebb a szakképzett és mozgósítható munkaerő – erről számolnak be a cikkek, könyvek, de azokat a cégvezetők is, akikkel mi valamilyen formában az elmúlt 1-2 évben kapcsolatba kerültünk.

Ha nincs szakképzett munkaerő, az abba az irányba tereli a cégeket, hogy gépekkel, rendszerekkel és automatizációval váltsák ki a „nem létező” dolgozót.

Ebben nincs semmi misztikusság, sem pedig sci-fi. Már a mindennapjainkban is megtaláljuk azokat a megoldásokat, amelyek mellőzik az emberi munkaerőt: a szupermarketek önkiszolgáló kasszái, a postai csekkbefizető automata, de ott vannak a telefonos ügyfélszolgálatok automata rendszerei vagy épp a vezető nélküli 4-es metró, és még sorolhatnánk hosszasan.

Ezen felül ott vannak azok a gyártási területek, amelyekre adott esetben kevéssé látunk bele: számos olyan területet találunk, amelyről kiszorult az emberi munkaerő.

Alapvetően ezzel nincsen baj, hiszen egy emberi lény a kreativitásával, az intelligenciájával, az empátiájával ne olyan tevékenységeket lásson el „biorobotként”, amelyet egy gép is el tud látni, ráadásul sokkal megbízhatóbban és hibamentesebben.

Mi a helyzet viszont azokkal az emberekkel, akik így egyre inkább ki fognak szorulni a munkaerőpiacról?

Hogyan tudnak majd felzárkózni, nem pedig mélyen lemaradni ebben a helyzetben?

Rohanó és keményen fejlődő világunk egyik legfontosabb készsége a hatékony tanulási képesség! Most már nem lesz elég az, hogy évek alatt sikerült átvergődnünk egy iskolát, ahol közepesre vizsgázva lesz egy papírunk, amivel majd elhelyezkedünk pályakezdőként valahol.

Most már arra lesz egyre inkább szükség,

  • hogy olyan szaktudást legyünk képesek a jelenben elsajátítani, amely akár 2 évvel ezelőtt nem is létezett,
  • hogy a már meglévő szakmánk mellé egy teljesen újat tanuljunk meg,
  • hogy továbbképződjünk,
  • hogy napi szinten frissítsük meglévő tudásunkat.

Sosem volt annyira igaz az a mondás, hogy a tudás hatalom. Továbbmenve: a hatékony tanulási képesség a hatalom. Nem csak gyermekünknél, hanem nálunk, felnőtteknél úgyszintén.

Ismerd meg tanulási tanfolyamainkat! Legyél versenyelőnyben azzal, hogy hatékonyan tudsz tanulni»

Barátsággal,
Alkalmazott Oktatástan

*Az 1. ipari forradalom annak idején a gőzgépek megjelenéséről szólt, a 2. az elektromosságról és a gyártósorokról, a 3. a számítógépes automatizációról. A 4. ipari forradalomban, napjainkban pedig az okoseszközökről, a internetes hálózatokról, teljes digitalizációról stb.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudaskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr4115327534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása