Az Alkalmazott Oktatástan blogja szülőknek

Tudáskulcs blog

Tudáskulcs blog

Iskolai stressz: hogyan kezeljem?

2019. szeptember 17. - Alkalmazott Oktatástan

iskolai-stressz.jpg

Sajnos, könnyen előfordul, hogy egy gyermek az iskola kapcsán stresszessé válik, ami általános rossz közérzethez, betegséghez, valamint a jegyei romlásához vezethet.

Bár még csak a harmadik iskolai hétben vagyunk – nemrégen kezdődött a suli – máris megtöbbszöröződött a megkeresés felénk, és sorra jönnek fel ilyen jellegű problémák.

De mi ilyenkor a teendő? Hogyan tudunk segíteni neki?

1. Beszélgetés

Ez az egyik legalapvetőbb dolog. Nem mindig könnyű, és nem mindig nyílik meg egyhamar a gyermek. Fontos, hogy meghallgassuk, ne hajtsuk el, és ne bagatellizáljuk el a számára fontos és súlyosnak tűnő problémákat.

2. Csináljon olyat, amit szeret

Ez lehet egy szokványos hobbi, vagy bármi, ami őt ténylegesen feltölti. Az iskola sokszor nehéz a gyerekek számára, kemény a beosztás, sok a tennivaló, házi feladat, magasak az elvárások. Hagyjunk neki időt (sőt, bátorítsuk) arra, hogy találja meg azokat a tevékenységeket, amelyek pihentetik, amelyek feltöltik, amelyek kikapcsolják.

3. Szabadban töltött idő

Mivel az iskolai és az otthoni időtöltés is zárt helyen történik, így amikor csak megoldható és az időjárás is engedi, menjen ki a szabadba a gyermek. Tegyetek egy nagy sétát, menjen ki a játszótérre stb. Fontos, hogy ilyenkor valóban „forduljon kifelé”, ne telefonozzon addig. Már csak azért sem, mert könnyen előfordul, hogy a gyerekek telefonos chatcsoportokban vagy Facebook csoportokban szintén iskolai dolgokról beszélgetnek, és tovább hergelik egymást.

4. Tápanyagdús étkezés

A tápanyagszegény étrend és a sok cukor önmagában okozhatja azt, hogy a gyerek ingerült, feszültebb, rosszabbul viseli a nyomást, problémákat, hamarabb „ugrik” stb. Bár sokféle tanács létezik ezen a területen, ki erre, ki arra esküszik, az alapdolgokban sokan egyetértenek. Több fehérje, friss gyümölcs és zöldség, kevesebb szénhidrát (pl. tészta, kenyér), nassolnivaló (pl. chips, kekszek) és cukor (pl. csoki, kekszek, üdítők).

Emellett fontos, hogy tanulni nem lehet éhgyomorra. Ügyeljünk arra, hogy a gyerek ne érkezzen az iskolába reggeli nélkül, vagy legalább készítsünk neki egy szendvicset vagy gyümölcsöt, amit akár a második óra előtt el tud fogyasztani.

Azt már mondani sem kell, hogy a mostani élelmiszerek vitamin- és tápanyagtartalma jelentősen kevesebb, mint a mi időnkben. Így manapság erősen javasolt valamilyen gyermekeknek készült vitaminkészítményt fogyasztani, de legalábbis C-vitamint.

5. Ivás

Könnyen előfordul, hogy a gyerek nem éhes, hanem egyszerűen szomjas. Melegben ez még inkább lényeges (télen, fűtés mellett is könnyen lehet melege a gyermeknek), vagy izzadással járó tornaórákon. Az étkezés mellett ugyanolyan fontos, hogy a folyadékbevitelre is ügyeljünk. Azt is érdemes tudni, hogy a koffeintartalmú italok (tea, kávé, energiaital, kóla) rossz tulajdonsága, hogy kihajtja a vizet. Sajnos, egyre fiatalabb korban előfordul már a kóla és az energiaital, ezeket egyébként sem javasoljuk.

Érdemes meghallgatni ezt a rövidke videót a témában: Mi történik, ha nem isznak elég vizet a gyerekeink?

6. Kevesebb cukor

Bár fentebb említettük a táplálkozásnál, külön pontot érdemes neki szentelni. Tapasztalataink alapján a cukor okozhatja azt, hogy a gyermek kezelhetetlenné válik, feszült lesz és ingerültebb.

7. Fordítsuk kifelé a figyelmét

nezz-korul.jpg

Egyik kolléganőnk rendszeresen korrepetál gyerekeket, kisebbeket, nagyobbakat egyaránt. Sikeres módszere, hogy mielőtt leül a gyermekkel a könyv elé, végez egy kis „körbenézős” eljárást. Ez egy gyors, egyszerű módszer, mégis nagyon hatékony, játékos, jobb kedvre deríti a gyereket, és kicsit „kijön” a fejéből.

Ezt úgy csinálja, hogy megkéri a gyermeket, hogy találjon egy fekete tárgyat, majd találjon két kék tárgyat. Aztán hogy érintsen meg egy piros tárgyat. Aztán nézzen rá az ablakra, a virágra, a székre stb. Szabadon választva, a lényeg, hogy a gyermek kicsit mozogjon, kicsit kifelé fordítsuk a figyelmet, kicsit jobb kedvre derítsük. Ez egy nagyon jó játék, és könnyen tud segíteni abban, hogy a gyermek jobban érezze magát. Csinálhatjuk a szabadban is akárcsak úgy, hogy megkérjük, hogy séta közben nézzen rá egy fára, egy padra, egy autóra. (Nézz arra a piros autóra, nézz arra a padra, nézz arra a kutyára stb.)

8. Kevesebb stressz otthon

A tanárok és az iskola mellett a szülő is hajlamos arra, hogy tovább stresszelje a gyermekét a tanulással. Meg kell felelni az iskolában, meg kell felelni otthon. Sajnos, néha a legjobb szándékú szülő is bele tud esni ebbe a hibába. Az elvárások legyenek reálisak és megvalósíthatóak.

9. Probléma egy konkrét személlyel (tanár vagy osztálytárs)

Előfordulhat, hogy egy gyermek azért nem szereti az iskolát, illetve azért stresszel, mert problémája van egy konkrét személlyel, lehet az egy pedagógus vagy iskolai dolgozó, illetve egy másik osztálytárs.

Ennek kezelését ki kell találni. Amennyiben egy tanárral van gond, a szülő be tud menni beszélni vele négyszemközt. Utána viszont érdemes hármasban is megbeszélni a dolgokat, és amennyire lehetséges, elsimítani az ügyet. Ilyenkor fontos, hogy a szülő igyekezzen egyik oldalra sem állni, hanem a lehető legsemlegesebb és pártatlan maradjon. A cél az, hogy megoldjuk a konfliktust.

Hosszabb távon nagyon érdemes megtanítani a gyermeket arra, hogyan kezeljen helyén egy beszólást vagy efféle dolgot. Célravezető amellett, hogy elmagyarázzuk neki, mit kell ilyenkor mondani, kicsit be is gyakorolni, „eljátszani” egy-egy szituációt. A szülő felveszi a tanár vagy a kötekedő osztálytárs szerepét, a gyerek pedig elmondja „élőben”, amit mondana neki. Annyiszor, amennyiszer már kényelmes a számára. Ha ily módon gyakorlunk vele időnként, átvéve néhány előforduló helyzetet, élesben a gyerek nyugodtabb és felkészültebb lesz.

10. Tanulásmódszertan

Ha a gyerek nem tud tanulni, folyamatos kudarcai lesznek az iskolai évek alatt. Sőt, ez felnőttként csak tovább fog folytatódni, hiszen felnőttként ugyanúgy kell új ismereteket, vagy helyi szokásokat, teendőket (pl. egy munkahelyen ) elsajátítani.

Ha a gyermeknek van egy jó módszere a tanulásra, sikerélményei lesznek, elhiszi magáról, hogy ő jó képességű, nem buta, attól önmagában oldódik a stressz, és sokkal magabiztosabbá válik.

Ez utóbbiban mi is tudunk nektek segíteni. Gyere hozzánk gyermekeddel tanulás-módszertani tanfolyamra!

Tovább a részletekre»

A bejegyzés trackback címe:

https://tudaskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr5015113550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása