Az Alkalmazott Oktatástan blogja szülőknek

Tudáskulcs blog

Tudáskulcs blog

Tanuláshoz való jog?

2017. november 20. - Alkalmazott Oktatástan

tanulashoz-valo-jog.jpg

November 20-án, azaz ma, jeles dátumot írunk. Tudtad? A Gyermekek Jogainak Világnapját.

Nekünk, akik az oktatásért és annak megreformálásáért dolgozunk nap mint nap, külön szívügyünk a gyermekek tanítása és az őket megillető emberi jogok.

Van egy dokumentum, amelyet számos ország elfogadott és része az alkotmányának. Ez pedig az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata.

Valljuk, hogy ezt mindenkinek ismernie kellene.

Mit is olvashatunk ezen írás 26. cikkében?

„Az elemi oktatás kötelező. A technikai és szakoktatást általánossá kell tenni; a felsőbb tanulmányokra való felvételnek mindenki előtt – érdeméhez képest – egyenlő feltételek mellett nyitva kell állnia.”

Tudtad azt, hogy jelenleg a világon 750 millió* 15 év feletti ember él, akit nem tanítottak meg olvasni? És közülük több mint 100 millió 15-24 év közötti fiatal?

Ők azok, akik sohasem jártak iskolába. Ők, akiknek lehet, hogy sok kilométeres körzetünkben sincs iskola. Ők azok, akik közül sokan nők, és nem illetik meg őket az alapvető emberi jogok, mivel elnyomásban élnek.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata ma jelenleg országunk Alkotmányát képezi, mint ahogyan számos más állam is aláírta, és maga számára kötelezőnek tekinti.

Miért jó nekünk, ha minden gyermek hazánkban és szerte a világon minőségi oktatásban részesül?

Mert – bár banálisan hangzik –, de a jövőnk a ma gyermekeinek kezében van. Ha ma minőségi iskolákba tudnak járni, ahol a tehetségüket gondozzák, ahol értelmes és használható tananyagokat tanítanak nekik a hivatásukat szerető lelkiismeretes pedagógusok, ahol szeretet és megbecsülés veszi körül őket (mind otthon, mind az iskolában), akkor ezt fogják továbbvinni. És egy élhető jövőt építenek mindannyiunk számára.

Tekintsd meg ezt a gyönyörű kisvideót az ENSZ által megfogalmazott emberi jogok 26. pontjáról:

*Forrás: UNESCO jelentés az írástudatlanságról, 2017

A bejegyzés trackback címe:

https://tudaskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr7113293175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása