Az Alkalmazott Oktatástan blogja szülőknek

Tudáskulcs blog

Tudáskulcs blog

Mit tanulhatunk a gyermeknevelésről egy afrikai törzs tagjaitól?

2017. december 06. - Alkalmazott Oktatástan

afrikai_torzs_gyermekneveles.jpg

Az interneten találtam egy írást, ami egy elképesztően bölcs afrikai törzsi szokásról számol be. Mindegy, hogy igaz vagy nem, úgy gondolom, nagyon sok szülő és pedagógus tanulhat belőle. Mert sajnos, azt tapasztalom, hogy közel sem ez a hozzáállásuk. Akinek fontos a gyermekek boldogsága, tanulhat ettől a törzstől. Íme, ahogyan ők csinálják:

„Létezik egy hihetetlenül bölcs afrikai törzsi szokás. Amikor a törzsből valaki rosszat tesz a törzs egy másik tagjával, vagy fájdalmat okoz neki, akkor az illetőt kiállítják a falu közepére, és az egész törzs köré gyűlik. De ahelyett, hogy valami nyilvános büntetésben részesítenék, két napig folyamatosan sorolják neki mindazokat a jó dolgokat, amiket valaha is tett. Hogy miért?

Mert a törzs hisz abban, hogy minden egyes ember jónak születik, és szeretetre, békére és boldogságra vágyik. Csak néha, a mindezekre való törekvés közben hibákat vétünk. És mivel a rossz cselekedeteket segélykiáltásként értelmezik, a törzs összegyűlik a társukért, és segítenek neki újra megtalálni önmagát, a jó természetét. Emlékeztetik őt arra, hogy ki is valójában. És erre néha mindenkinek szüksége van!”

A legjobb gyógyír a gyereknevelésben a pozitív megerősítés, a dicséret! Aki ez alapján bánik a gyerekekkel az csodákat fog tapasztalni!

Barátsággal:
Gaján Éva, elnök
Alkalmazott Oktatástan

A bejegyzés trackback címe:

https://tudaskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr2913449905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása