Az Alkalmazott Oktatástan blogja szülőknek

Tudáskulcs blog

Tudáskulcs blog

Nem megy neki a matek, ha a fejem tetejére állok se!

2017. november 27. - Alkalmazott Oktatástan

matekora.jpg

„Én ebből semmit sem értek!” – mondja ő.

„Ha a fejem tetejére állok se tudom vele megértetni!” – mondod te.

Ismerős?

A matek nehéz tantárgy tud lenni, való igaz. Ráadásul kissé száraz; vagy épp nagyon. És elvont is. Meg kell hozzá „érzék”, matematikai érzék.

Vannak gyerekek (és felnőttek is), akik számára a matematika egy messzi idegen ország ismeretlen nyelve. Furcsa, érthetetlen, valószerűtlen valami.

A te gyermekednél is ez a helyzet?

Egyre magasabb osztályba kerül, egyre nehezebb a számára. Az első pár osztályon még csak-csak átvergődte magát, de mára már szinte bukdácsol matekból.

Úgy tűnik, a matek egyre bonyolultabb és egyszerűen semmit sem tud belőle felfogni. Valahogy totál csőd és érthetetlen.

Vagy valamit ért, de valahogy a matek „sosem volt az erőssége”.

Mi történik itt?

Hiányoznak neki az alapok. Ez az, ami történik. És a jó hír, hogy ennél valószínűleg nem is bonyolultabb a helyzet! :) Ha egy háznak instabil az alapja, tudjuk, hogy az emeleten nincsenek biztonságban az emberek.

Mint az építőkockák esetében. Ha az alja nem elég stabil, minél feljebb megyünk, annál jobban fog inogni az egész.

Na, talán nem is meglepő, de pont így van ez a mateknál is! Rengeteg gyermeknél megtapasztaltuk személyesen.

epitokocka.jpg

Mi most akkor a teendő?

Meg kell értetni vele az alapokat. Ennyi. Valahol elveszett útközben, és mivel a többi tananyag az előzőkre épül, így egyre nehezebbé és nehezebbé vált az egész tantárgy, míg végül totálisan érthetetlen lett.

A tapasztalat azt mutatta, hogy ha hiányoznak az alapok, hiába próbáljuk rajta „átnyomni” a felsőbb szintű adatokat, egyszerűen nem fog menni. Ideig-óráig megmarad, esetleg lesz egy kis sikerélmény, de ennél nem nagyon fogunk messzebbre jutni.

A teendő tehát az, hogy vegyünk vissza.

Van egy kis segítségünk számodra, ha egyedül nem boldogulnál.

A Tudáskulcs munkafüzetek! Ezek a füzetek játékosan használhatóak, és úgy teszik be az alapokat a gyermeknél, hogy szinte észre sem veszi! :) Mire „végigszórakozza” a számtan és matematika füzeteket, egy olyan stabil alapra tesz szert, amelyre már könnyen tud építkezni, és észrevétlenül jönnek az ötösök.

További információk a Matematika Tudáskulcs csomagról»

A bejegyzés trackback címe:

https://tudaskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr2213365251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása