Az Alkalmazott Oktatástan blogja szülőknek

Tudáskulcs blog

Tudáskulcs blog

Mi a tudás megszerzésének kulcsa?

2017. november 13. - Alkalmazott Oktatástan

nyelvtan.jpg

Sok oktatási szakértő és tudós foglalkozott már azzal, hogy mi a kulcsa a tudás megszerzésének. Tehát hogyan kell tanulnunk, illetve tanítanunk, ha azt szeretnénk, hogy a megszerzett tudás valóban alkalmazható legyen, ne csak egy halom bemagolt adat, amit pár hét elteltével már képtelenség visszaidézni.

L. Ron Hubbard, az általunk használt tanulási módszertan megalkotója kutatásai során arra jutott, hogy a tudás kulcsa elsősorban a szavak megértésében rejlik. Hiszen ha egy tanuló nem érti a szavakat, akkor figyelme önkéntelenül leragad ezeken a meg nem értéseken és képtelen lesz az anyag elsajátítására. Ennek az adatnak az igazsága az elmúlt évek alatt teljes egészében beigazolódott.

Amikor munkatársaimmal azután kutattunk, hogyan tudnánk a leghatékonyabban segíteni a magyar diákokat, rá kellett jönnünk, hogy a legtöbb diák már a tantárgyak nevét és legfontosabb alapkifejezéseit sem érti. Ennek a problémának a megoldására készítettük el Tudáskulcs munkafüzeteinket, melyek egy-egy tantárgy alapszavait magyarázzák el és gyakoroltatják be változatos feladatok segítségével. Teszik mindezt úgy, hogy az bármilyen korosztályú diák számára élvezhető és könnyű legyen.

A munkafüzetek eredményességét több mint 2000 tanulón teszteltük a 2010/11-es tanévben. Közülük 1050-en dolgoztak a munkafüzeten, és majdnem ugyanennyien csak a teszteket írták meg a tanév elején és végén. A külső szakértők által elemzett IQ teszteredmények kimutatták, hogy míg a munkafüzeteken dolgozó tanulóknál nagyon komoly 90%-os fejlődés, a csak teszteket író, munkafüzeteket nem ismerőknél csupán 46%-os fejlődés mutatkozott.

A kérdőívek és az interjúk pedig egyértelműen bizonyították, hogy a tanulók megértésének növekedése nem csak a tanulmányi eredményükre, hanem a magatartásukra és a tanárral való együttműködésükre is nagyon jó hatással van.

Az eredmények alapján bátran ajánljuk a munkafüzeteket otthoni, egyéni fejlesztésre és iskolai feldolgozásra is.

Itt kaphatsz további információkat a Tudáskulcs munkafüzetekről:
http://tudaskulcs.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tudaskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr2513262535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása