Az Alkalmazott Oktatástan blogja szülőknek

Tudáskulcs blog

Tudáskulcs blog

Szókincsnövelés a gyakorlatban

2017. október 18. - Alkalmazott Oktatástan

olvasas-szokincsnoveles.jpg

Abban mindannyian egyetértünk, hogy a gyermekünk szókincsét (meg persze a sajátunkat is) növelni kell. Minél több szót és kifejezést ismer, annál jobban boldogul majd az életben, annál választékosabban tudja magát kifejezni, és annál több dolgot tud megtanulni.

Ez idáig egy nagyon jó elmélet. Szép és jó.

De milyen sikeres módszerünk van erre?

Önmagában az „olvasson sokat” még nem biztos, hogy elég. Sőt!

Mi is az alapja a szókincs növelésének?

- Értse meg,

- használja a gyakorlatban.

Hiszen hogyan tanulunk meg egy szót, amikor idegen nyelvet tanulunk? Megértjük, majd sokat gyakoroljuk. Akár azzal, hogy szövegeket hallgatunk/olvasunk, akár azzal, hogy letöltünk egy szótanulós alkalmazást a telefonunkra, akár azzal, hogy egyszerűen csak mondatokba foglalva gyakoroljuk egyedül vagy tanulópárral egy nyelvtanfolyamon. De az is lehet, hogy a régi magolós módszert használva sokszor elmondjuk magunkban.

Vajon menne a gyakorlás, ha nem lennénk tisztában a szó jelentésével?

Nem.

Vajon hányszor kell elmondanunk magunkban az izlandi takk szót, hogy megjegyezzük, és tudjuk használni? Hányszor kell látnunk leírva egy könyvben? Amennyiben nem tudjuk, hogy az köszönöm-öt jelent, bárhányszor is ismételjük el, nem lesz része a szókincsünknek, és nem lesz semmi értelme.

Tehát a szókincsnövelés lépései:

1. Ismerd meg a szó jelentését és értsd meg.

Nézd meg egy szótárban, egy lexikonban, keress rá az interneten vagy kérdezd meg.

Rendben. De mit csinálj, hogy ne felejtsd el holnapra?

2. Gyakorold a használatát!

Mit jelent ez? Van egy nagyon egyszerű módszer arra, ahogyan egy új szót megtanulunk. Ez pedig a szó mondatokba foglalása.

Ezt mind a magyar nyelvnél (szókincsnövelésnél), mind pedig idegen nyelv tanulásakor nagy sikerrel lehet használni.

Nézzünk egy példát. Azt a szót szeretnénk gyermekünknek megtanítani, hogy csapadék. Épp a környezetleckében segítünk neki. Először is! Ne feledjük, hogy egy olyan szó, ami számunkra kézenfekvő és közismert, egy gyermek számára nem feltétlen az! Sőt! Ne álljunk úgy hozzá, mint egy felnőtthöz. És soha, soha ne értékeljük le! Mint ahogyan egy idegen nyelv megtanulása vagy egy új szakma elsajátítása nehézséget okozhat nekünk is, úgy neki sem feltétlen könnyű.

Ha szükséges, mutassunk neki egy képet, vagy nézzünk ki az ablakon, ha épp esik az eső (vagy épp télen a hó). Szerezzünk számára kézzelfogható és érzékelhető „bizonyítékot” arról a szóról.

csapadek.jpg

Ha ez megvan, és érti, kérjük meg, hogy használja saját mondatokban. Ha ez nehezére esik először, segíthetünk neki, hogy mi magunk találunk ki. De fontos, hogy végül ő maga használja a szót saját mondatokban. Ez a feladat mélyíti el annyira a szó megértését, hogy valóban be tudjon kerülni a tanuló szókincsébe. Nem kell bonyolult mondatoknak lennie, ha a gyermeknek még kicsi a szókincse.

Például:

„Tavasszal sok csapadék esik.”

„Az eső egy csapadék.”

„Most is csapadék hull az égből.”

„Anya, te szereted a csapadékot?”

„Anya nem szereti a csapadékot, mert elázik a frizurája.”

„Télen a csapadékot hónak hívjuk.”

Meddig csináljuk ezt? Ameddig a gyermeknek már megy, és a sajátjának érzi a szót. Sokszor vidám is lesz azzal kapcsolatban.

A Tudáskulcs munkafüzetek ez alapján az elvek alapján készültek. Játékosan gyakoroltatják be a nyelvtan, a számtan, a matematika és a magának a tanulásnak az alapvető szakszavait.

tudaskulcs-munkafuzetek.png

És hogy mire jó mindez? Arra, hogy a gyermek megértse és használni is tudja azokat az alapvető kifejezéseket, amelynek hiánya – sok éves tapasztalataink alapján – problémákat fog neki okozni a későbbiekben. Mert hiszen ha az alapok stabilak, arra bátran felépíthetjük a házat! :)

Tudj meg többet a Tudáskulcs munkafüzetekről»

A bejegyzés trackback címe:

https://tudaskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr2813014666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása