Az Alkalmazott Oktatástan blogja szülőknek

Tudáskulcs blog

Tudáskulcs blog

13+1 tanács arról, hogyan éld túl szülőként az iskolakezdést

2017. augusztus 18. - Alkalmazott Oktatástan

sulikezdes.jpg

Az iskolakezdés gyermeknek, szülőnek egyaránt megterhelő lehet. Valószínűleg számodra is ismerős szülőként az az idegeskedés, kapkodás, ami az augusztus végét és a szeptember első napjait jellemzi.

Hogy megkönnyítsük számodra és gyermeked számára ezt az időszakot, listába gyűjtöttük azokat a pontokat, amelyek segítségedre lehetnek, és amelyre érdemes figyelni.

1. Mivel sok gyerek nem kel korán a nyári szünet alatt (kivéve a táborozós napokat), szeptemberben kínszenvedés a reggel. Ennek elkerülésére érdemes már 1-2 héttel a sulikezdés előtt visszaszoktatnunk őt. Nem kell rögtön korán reggelre állítani az órát. Ha eddig sokáig maradt fent és 10-kor kelt, most keljen fél 10-kor vagy 9-kor, majd fokozatosan álljunk át vele az iskolai időbeosztásra.

2. Fiús szülőknél nagyon fontos, hogy próbáljuk fel az évnyitóra szánt ünneplő ruhát: inget, nadrágot, cipőt. Nyáron sokat nőhetett a gyermek, nehogy az utolsó pillanatban derüljön ki, hogy szorít a cipő, rövid a nadrág…

A cipő felpróbálása kislányoknál is lényeges lehet. Ha egy szoknya picit rövidebb, az nem probléma, de egy szűk cipő nagyon kényelmetlen tud lenni.

Ha még nincs meg az ünneplő ruha, akkor itt az idő, hogy minél hamarabb beszerezzük. Van, hogy hiánycikk a fehér blúz/ing, főleg évkezdés környékén, így mielőbb essünk túl a beszerzésén.

3. Ellenőrizzük, hogy megvan-e a tornafelszerelés: rövidnadrág, póló (vagy épp tornadressz), sportcipő. És ezeket is próbálja fel a gyermek.

4. Már most érdemes gondolni a hidegebb napokra. Nyáron gyakran halljuk: „Mekkorát nőtt ez a gyerek”, de nem biztos, hogy erről eszünkbe jut, hogy a ruhák nem nőttek vele. Szeptemberben már nem ritkák a hideg napok. Ha ilyenkor kezdjük előkotorászni a tavasz óta nem használt melegebb ruhákat, könnyen abban a helyzetben találhatjuk magunkat, hogy: „Húha, lábszár közepéig ér a nadrág, a pulóver pedig szűk.” Ilyenkor már sűrűbb a beosztás, nehezebb összeszervezni egy vásárlást a gyerekkel együtt.

5. Jó esetben már nálunk van a tanszerlista. Ha nincs, szerezzük meg mielőbb! Nézzük végig, hogy minden megvan-e! Ha gyermekünk nagyobb, rá is bízhatjuk, jelölje be, hogy mi van meg, mi nincs. Ha kicsi, akkor inkább mi végezzük, vagy a nagyobb testvér. Ellenőrizzük a lista alapján, hogy mi hiányzik, mit kell beszerezni. És persze minél hamarabb szerezzük be a hiányzó eszközöket.

Nézzük át az egyéb iskolai felszerelést is: van-e iskolatáska, kell-e cserélni, köpeny (ahol szükséges) vagy tornazsák.

6. A füzetek előkészítése, csomagolása időigényes folyamat. Ha már nagyobb a gyermek, hagyjuk, hogy ő maga csinálja. Hagyjuk, hogy önálló lehessen.

7. Szeptemberben is kapjon ételt a gyerek! Tudjuk meg, hogy mikor kell befizetni a szeptemberi étkezést, mikor kell átvenni a tankönyveket, mennyi pénzt kell vinni stb. Az iskolák honlapján ezek az információk általában megtalálhatók.

8. Szervezzük meg az időbeosztásunkat. Érdemes az egyéb programokat is már előre egymáshoz igazítani, a családdal koordinálni. Írjuk össze, mikor lesz a szakkör, sport, különóra, mikor és ki fogja hozni, vinni a gyermeket. Ha már előző évben is járt egy adott különórára, informálódjunk a tanártól, hogy lesz-e valamilyen változás. Az ilyen kis szervezéssel sok idegeskedést megspórolunk!

9. Készüljünk fel az első iskolai hétre! A kicsiknél általában első nap van egy szülői értekezlet. Érdemes tájékozódni arról, hogy milyen órarend várható az első napokban. Ez különösen kisebb, még nem önálló gyerekeknél fontos: lehet, az első két nap csak néhány óra lesz megtartva, így gondoskodni kell a felügyeletéről. Talán szabadnapot is kell kivennünk, amit jó mielőbb egyeztetni a munkahelyünkön.

10. Informálódjunk arról is, mikortól lesz étkeztetés. Vannak iskolák, ahol az első héten csak kirándulnak vagy egy-egy osztályfőnöki, tájékoztató órát tartanak. Erre fel kell készülni szendvicsekkel, útravalóval. Ne hétfőn este kelljen rádöbbenni, hogy nagybevásárlást kell beiktatni az egyébként is kissé stresszes, zsúfolt évkezdésbe, mert még nincs iskolai étkeztetés!

11. Szelektáljunk: gyűjtsük össze a már nem használatos tanszereket, könyveket, kinőtt ruhákat. Így több hely marad az újaknak, és jobban átlátjuk, mi hiányzik. De ne dobjuk ki, amire nincs már szükségünk! Ruhaneműt örömmel vesznek a helyi segélyszervezetek, tanszereket, tankönyveket pedig sok iskola gyűjt a rászoruló, szegényebb családok számára. A még használható dolgokat ne dobjuk a kukába!

12. Amennyiben még gyermekünk nem kezdett hozzá, itt az idő, hogy ne halogassuk tovább a kötelező olvasmányok elkezdését. Ha nincs meg, be kell szereznünk könyvesboltból, vagy kikölcsönöznünk könyvtárból vagy idősebb diáktársaktól. Ez pont jó ok arra, hogy leellenőrizzük olvasójegyünk érvényességét, amely egész évben hasznos lehet. Adjunk a gyermeknek motivációt az olvasásra, akár jelöljünk be kis célokat, ahová el kell jutnia a könyvben.

13. Kezdjük el játékosan a tanulásra hangolni a gyermekünket. Nézzük meg, miből volt a legrosszabb az előző évben, és azzal a tantárggyal kezdjünk foglalkozni egy kicsit. Lehet, hogy nehéznek tűnik! Mégis: a szülőnek ez egy nagyon jó pont arra, hogy már egy kipihent gyermekkel, de még az iskolai „daráló” előtt a tanulás élvezetes, izgalmas, és szórakoztató oldalát mutassa meg. Tanulni élvezet, tanulni jó! Ezt minden ovis gyerek tudja, és nap mint nap óriási érdeklődéssel vetik bele magukat a világba.

Hogy ezt az alap kíváncsiságot és örömöt újra megtapasztalhassa iskoláskorú gyermeked is, és a tanuláshoz való hozzáállása javuljon, használd ki erre a legjobb időszakot: a nyári szünet utolsó heteit! Ha együtt tanultok (nem iskolás módon), az számodra is élvezetes lesz, és a gyermek meg tudja tapasztalni, hogy a tanulás mókás is lehet. Ha úgy érzed, hogy ehhez segítségre van szükséged, ajánljuk a Tudáskulcs munkafüzet kezdő csomagot. Így nem kell Neked gondolkodni a „tananyagon”, hanem a szakértők által összeállított anyag stabilan és biztosan juttat el Téged egy nagyobb kedvvel tanuló, okosabb gyerekhez. Mellékesen, de nem utolsó sorban, garantált, hogy a közös munka eredményeképpen a kapcsolatotok is erősödni fog.

+ 1. Az utolsó tanács: ne idegeskedj, hiszen teljesen felesleges. Mindent jól fogsz csinálni! :)

Sikeres és idegeskedésektől mentes évkezdést kívánunk!

az Alkalmazott Oktatástan
munkatársai

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tudaskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr312759612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása