Az Alkalmazott Oktatástan blogja szülőknek

Tudáskulcs blog

Nem érti a szavakat? Mi a szösz?

A tanulás akadályai

2018. február 12. - Alkalmazott Oktatástan

nem-erti-a-szavakat.jpg

Visszatérően felmerül, hogy a gyermek szókincsét növelni kell, nem érti, amit olvas, rossz eredményt ér el a szövegértési teszteken, meg ott van a hírhedt PISA teszt és az adat, hogy a fiatal felnőttek egy jelentős része funkcionális analfabéta.

És még sorolhatnánk a valódi vagy vélt fenyegetéseket ebben a témában.

Sokéves pedagógusi és korrepetitori tapasztalatunk alapján (járt már nálunk nem egy alkalommal diszlexiás gyermek is) ez a helyzet közel sem annyira bonyolult, mint amennyire látszik vagy mint amennyire adott esetben el akarják velünk hitetni.

Számos olvasási és tanulási problémákkal küzdő gyermek fordult meg kollégáink keze alatt.

Van egy nagyon fontos alapelv, amely annyira egyszerű, hogy már-már hihetetlen. Ezért is hajlamosak vagyunk legyinteni rá, hogy ostobaság.

Pedig a tapasztalat nem ezt mutatja, hanem azt, hogy nagyon is így van. Ezért tehát ne vesd el, hanem próbáld ki.

Miről is van szó?

Az egyik legalapvetőbb ok a tanulási problémák hátterében olyan szavak és kifejezések, amelyeket a gyermek nem ért meg.

Teszteld le ennek igazságát.

Bizonyára próbáltál már hivatalos és/vagy jogi szöveget olvasni. (Ha esetleg szakmabeli vagy, akkor válassz egy olyan területet, amely távol áll tőled.)

Mit éreztél, amikor a végére értél?

Mindenre tisztán emlékeztél a lap aljára érve?

Ha egy ilyen szöveg után „jogi szövegértési teszten” kellene átmenned, vajon milyen eredményt érnél el?

„A tanulás harmadik és legfontosabb akadálya a meg nem értett szó.”
(részlet L. Ron Hubbard Hogyan tanuld meg c. könyvéből)

Ez az adat olyannyira fontos és igaz, hogy nem is lehet eleget beszélni róla.

A meg nem értett szó nem csak annyit jelent, hogy ott van egy szó, amiről halvány sejtésünk sincs, mint pl. az, hogy vákát1. Hanem lehet olyan kifejezés is, amiről van sejtésünk, de a teljes és pontos jelentésével nem vagyunk tisztában, esetleg az egyes emberek mást és mást gondolnak róla. Lehet ilyen pl. az, hogy liberális2, amely sok személyes konfliktus kiváltó oka. De az is előfordulhat, hogy félreértünk egy szót, ami miatt a szöveg megértése is félremehet.

Figyeljük meg a fenti adat helyességét az életben, és szenteljünk neki figyelmet.

A fenti adatot bővebben gyermek tanulás-módszertani könyveink taglalják: http://www.alkalmazottoktatastan.hu/modszertani-konyveink

Barátsággal,
Alkalmazott Oktatástan

1vákát: nyomdai kifejezés és üres oldalt jelent. Amikor egy nyomdai anyagban, mint pl. egy könyvben, olyan oldal található, amelyen nincs semmi. Ez az egyes fejezetek címei után szokásos.

2liberális: aki gazdasági és politikai téren az egyéni szabadságot, a szabad versenyt valló, hirdető, illetve az állami beavatkozás ellen küzdő (személy, mozgalom, párt stb.). Forrás: Magyar Larousse enciklopédia

A bejegyzés trackback címe:

https://tudaskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr4613659066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.