Az Alkalmazott Oktatástan blogja szülőknek

Tudáskulcs blog

Tudáskulcs blog

10+1 tipp arról, hogyan tudod hasznosan lefoglalni gyermeked a nyári szünetre

2017. augusztus 17. - Alkalmazott Oktatástan

tippek_nyarra_gyerekeknek.jpegBár a gyerekek imádják a nyári szünetet és alig várják a vakációt, a szülők, nagyszülők számára ez egyben teher is lehet. A következőkben arról adunk sikeres tippeket, hogyan használjuk ki ezt az időt arra, hogy a gyerek fejlődjön is, de közben le is kössük, és ne unatkozzon. És ezzel ne menjen a család „idegeire”.

1. Ha van lehetőségünk szabadban lenni, esetleg még barátok is jelen vannak, rendezzünk váltóversenyt. Találjunk ki ötletes feladatokat a gyerekeknek.

2. Vezettessünk vele naplót. Kérjük meg, hogy írja (vagy rajzolja) le, mi történt vele azon a napon vagy héten. Írjon kis fogalmazásokat. Ezzel gyakorolja a kézírást és a fogalmazást egyaránt. Ha gyermekünk tud gépelni, írhatja számítógépen is.

3. Legyünk kreatívak, készítsünk jelmezt. Biztosan van kedvenc mese- vagy filmhőse. Az interneten számtalan jobbnál jobb ötletet, leírást vagy akár videót is találunk arról, hogyan lehet ismert figurák jelmezeit elkészíteni. Így nem csak az elkészítés alatt tudjuk lefoglalni, fejleszteni a kézügyességét, hanem a kész jelmez is vidám órákat okozhat neki.

4. A legtöbb gyerek számára a társasjátékozás jó móka. Vegyük elő a régi játékokat, vagy szerezzünk be egy teljesen újat, és üljünk le egyet játszani. Ha nincs rá kellő idő, terveztessünk és készíttessünk vele egyet. Rajzolja meg a táblát egy vastagabb papírlapra, készítsen hozzá figurákat, gondolja ki a szabályokat. Engedjük, hogy kreatív legyen, ha szükséges, lássuk el útmutatásokkal.

Egy társasjáték tipp: készítsünk egy egyszerű táblát, amin csak a mezők szerepelnek számozottan. Vegyünk magunkhoz egy kis jegyzettömböt és írjunk rá feladatokat. Pl. 10 guggolás, elszámolni 50-ig, mondj egy A kezdőbetűs országot, film/könyvkaraktert, hozz egy bármilyen kék tárgyat/ruhadarabot stb. Lehet hozzá időt is rendelni (homokórával) és pontokat. Ha jól megcsinálja, előreléphet annyi lépést.

5. Hogyan készülnek használati tárgyaink? Számtalan dolog vesz minket körül, néha még a felnőttek sem tudják, hogyan gyártják őket. Találjunk egy-egy szokványos tárgyat és keressünk rá a neten (pl. YouTube-on), hogyan készül. Legyen akár az egy számítógép, egy papírlap, toll vagy mondjuk a túró rudi.

6. Fejlesszük a gyerekünk szókincsét! Mindennap tanítsunk neki egy-egy új szót, amit még nem ismer. Ha szeret rajzolni, kérjük meg, hogy rajzolja is le. Az új szavak úgy maradnak meg a legjobban, ha sokat használjuk őket. Írassunk vele mondatokat a szóval.

7. Színészkedjünk egy kicsit! Játsszunk el egy jelenetet egy kötelező olvasmányából. Kérjük meg, hogy válassza ki azt a karaktert, amelyik neki szimpatikus. Esetleg olvasson is fel egy-egy párbeszédet. Próbálja beleélni magát. Nem feltétlenül kell nagyon ragaszkodni a regényhez: engedje el magát, hozzuk meg a kedvét, élje át, milyen is lehetett az a jelenet, vagy hogy ő mit tett volna az illető helyében.

8. Hogyan szeretnél élni? Milyen lenne álmaid foglalkozása, lakása/háza? Beszélgessünk vele erről, ismerjük meg az álmait, elképzeléseit. Milyen lenne számára egy ideális iskola? Fogalmazza meg, írja vagy rajzolja le.

9. Fejlesszük nyelvtudását. A gyerek már tanul valamilyen idegen nyelvet az iskolában? Nagyon jó! Mindennap tanuljunk vele egy szót. Csak egyet. És azt kezdje is el használni saját maga alkotta magyar mondatokban. Pl. ha ez a szó mondjuk az angol table (asztal), akkor mondjon vele olyan mondatokat, mint hogy A table"-re teszem a poharat. A table mellett négy szék van. Nincs terítő a table-ön. Töröld le a table-t!

Nem szükséges, hogy bonyolult mondatok legyenek. A fontos, hogy a sajátja legyen az az adott szó. Ha elsőre nem megy neki, találjunk ki magunk néhányat.

10. Csináljunk valami olyat, amit még soha azelőtt nem csinált! Menjünk el vele valamerre, ahol még sosem járt. Kóstoljon meg egy olyan ételt, amit még sosem evett.

+ 1 tipp: Mindennap egy oldal a Tudáskulcs munkafüzetből. :) A Tudáskulcs munkafüzetek a legproblémásabb tantárgyakra (úgymint számtan, matek és nyelvtan) kínálnak játékos és hasznos feladatokat. A gyerekek önállóan, kis kontroll mellett is tudják csinálni, ami egy elfoglalt szülőnek hatalmas segítség lehet. Sikerélményt és megértést adnak, sőt, szükség esetén felzárkóztatják őt az adott tárgyból, mivel az alapokat teszi igazán stabillá.

Beszéljük meg vele, hogy ha végigmegy egy munkafüzeten, ajándékot kap: játékot, kirándulást, strandot vagy épp mozit, amit csak szeret, és ami motiválja. És természetesen tartsuk is magunkat hozzá. :)

 A Tudáskulcs munkafüzeteket ide kattintva tudod megrendelni.

az Alkalmazott Oktatástan
munkatársai

A bejegyzés trackback címe:

https://tudaskulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr9512757666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása